En betydande del, närmare en femtedel, av det som kastas i matavfallspåsar är faktiskt ätbar mat. Det framkommer i den senaste analysen av matsvinn där det konstateras att dessa livsmedel kunde ha förtärts om de hanterats korrekt. Genom att utbilda hushållen inom ramen för Master Minimizer-programmet kan vi minska mängden matsvinn avsevärt. Våra livsmedelsprodukter och annat avfall granskas var tredje år för att bedöma hur effektivt avfallet sorteras och för att utvärdera insamling och återvinning.
Den mest aktuella analysen i Storbritannien, utförd i december 2021, inkluderade matavfall från 1 900 hushåll i både flerfamiljshus och villor. Insamlingen av matavfall inkluderar även en bedömning av hur väl sorterat avfallet är och hur mycket som faktiskt är matrester. Matrester omfattar sådant som inte bör ätas, såsom skal och ben, medan matavfall innebär mat som skulle kunna ha ätits men som slängts, exempelvis för att det blivit gammalt.
I genomsnitt var 16,7 procent av det som fanns i de analyserade matavfallspåsarna matavfall. Minskning av matsvinn är kritiskt för att hantera Jordens resurser och uppfylla globala hållbarhetsmål. Vårt lokala mål är att halvera matsvinnet fram till 2030. Insamlingsanalys är ett effektivt verktyg för att identifiera avfall och utforma åtgärder för att förbättra hanteringen, enligt Jenny Schelin, avfallsstrateg.
Inom ramen för Masters of Minimization-programmet tävlar sex familjer i att minimera allt sitt hushållsavfall. Dessa familjer har nyligen vägt sitt matavfall och sina matrester separat. Familjen Ortegren lyckades till exempel inte producera något matavfall alls under två veckor i februari. De förbereder måltider noggrant och använder sig av rester på kreativa sätt, som att göra smoothies av överbliven frukt och omvandla rester till nya rätter.
Felaktig sortering av sopor är även ett problem, där matavfallspåsar ibland innehåller oförenliga objekt som förpackningar och krukor. Detta komplicerar processen att omvandla avfallet till biogas och biogödsel, och riskerar spridning av mikroplaster och kemikalier. En kommande analys av restavfall planeras att utföras under våren för att inspektera och förbättra sopsorteringen ytterligare.