Möt deltagarna i projektet Minimeringsmästarna! Under året har sex familjer i Sverige tagit sig an utmaningen att kraftigt reducera mängden hushållsavfall genom att göra medvetna konsumtionsval. Dessa familjer deltar i workshops för att lära sig mer om hållbar konsumtion. Genom projektet Minimeringsmästarna får de stöd och information om hur de kan leva mer hållbart och därigenom minska sin påverkan på klimatet genom att förändra sina köpvanor. Under året kommer dessa familjer att tävla mot varandra och resten av landet i att minimera sitt avfall. Den familj som lyckas minska sitt avfall mest och tar sig an flest utmaningar kommer att stå som vinnare.
Varje familj övervakar och väger regelbundet sitt avfall. Den 26 oktober träffades de i Pingstkyrkans second hand-butik för att diskutera hållbar konsumtion, vilket var deras första temamöte. För att minska avfallet är de tvungna att tänka om kring sitt konsumtionsbeteende; var det möjligt att köpa begagnat, hyra eller låna istället för att köpa nytt?
”Avfallsminimering är en central del av vår strävan mot ett mer cirkulärt tänkande. Vi har satt upp ett kommunalt mål att minska hushållsavfallet med 25 procent till år 2030, vilket innebär att varje invånare bör minska sin avfallsmängd med mer än 100 kilo per år. Vi hoppas att de deltagande familjerna kommer att motivera och inspirera varandra samt andra att följa efter,” säger Ulrika Johansson, ansvarig för projektet Minimeringsmästarna.
Projektet sträcker sig över ett år och inkluderar aktiviteter inom fem olika teman med totalt femton utmaningar. Under dessa möten får hushållen utmanas att prova nya metoderna. Den första utmaningen, som sträcker sig till början av december, innebär att deltagarna kan välja mellan att införa köpstopp, ge bort begagnade saker eller göra en inventering av engångsartiklar i hemmet.
Ursula Rundin, en av deltagarna, uttrycker sin syn på projeketets mål: ”Genom att dela med andra istället för att alla köper nytt, vinner vi inte bara för miljön utan även socialt.”
Följ deltagarnas framsteg! De kommer att dela med sig av sina erfarenheter på projektets och kommunens sociala mediekanaler under hashtaggen #minimeringsmästarna. Dessutom kan alla bli digitala minimeringsmästare genom att anta utmaningar som delas på sociala medier.
Minimeringsmästarna är ett samarbetsprojekt mellan Nacka Vatten och Avfall samt Stena Fastigheter Stockholm, vilket stärker dess nationella profil och inverkan.