Resultaten från den senaste säkerhetsundersökningen visar på en positiv trend mot förbättrad säkerhet i flertalet sektorer, även om allmänhetens känsla av säkerhet har ökat under de senaste åren. Dock har det noterats en uppgång i aktiviteter av kriminella gäng och synlig narkotikahandel. ”Undersökningen pekar på att vi lever i en relativt säker kommun, men det finns fortfarande utmaningar inom vissa områden,” kommenterar Isa Strandberg, strateg för brottsförebyggande arbete.
I undersökningen deltog 1 650 slumpvis utvalda invånare från 16 år och uppåt och svarsfrekvensen låg på cirka 47 procent. Dessa insikter tillsammans med ytterligare data och feedback från lokala intressenter ska användas för att styra kommande säkerhets- och förebyggande åtgärder i kommunen. Säkerhetsundersökningar utförs regelbundet i de flesta svenska kommuner, inklusive ett samarbete mellan polis och kommuner i Stockholmsområdet, där i år 23 av 27 kommuner deltog. Ungefär 19 procent av de tillfrågade uppgav att de utsatts för brottslighet under året, vilket speglar nästan samma siffra som i hela Stockholmsregionen där 20 procent rapporterade brottslighet.
Sammanfattningsvis ökar den upplevda säkerheten, och trots en allmän förbättring sedan 2021, visar vissa områden tecken på försämring såsom ökad synlig narkotikahandel och kriminell aktivitet. Förtroendet för polisen och kommunens engagemang i lokala frågor har minskat under perioden från 2020, från 47 till 40 procent för polisen och från 45 till 37 procent för kommunen. Det är värt att notera att de mest nöjda medborgarna ofta befinner sig i de mest otrygga områdena medan de som känner sig säkrast är minst nöjda med polisens och kommunens närvaro.
Anita Mattsson, ordförande i kommunfullmäktige, säger, ”Säkerhet är av yttersta prioritet för oss och även om det finns positiva trender i vissa statistik, kvarstår områden som behöver uppmärksamhet. Vi kommer att fortsätta vårt engagerade arbete, särskilt med fokus på brotts- och narkotikaförebyggande åtgärder.”