En majoritet av de restauranger vi har frågat, nämligen 19 av 20, menar att deras kunder ofta tar med egen matlåda eller mugg vid köp av take-away. Att packa en tom låda eller ha med sig en termos för kaffe kan verkligen göra skillnad för miljön. Genom att använda dina egna återanvändbara behållare minskar du både avfall och klimatpåverkan. Faktiskt kan du minska ditt avfall med 6,6 kg och minska utsläppen av CO2e med 13,7 per år, om du handlar mat ut två gånger i veckan.
Ha alltid med dig en återanvändbar mugg och matlåda i din väska! Då är du redo att köpa mat och dryck utan onödig engångsförpackning, och du kan även ta med dig matrester hem om du inte orkar äta upp allt på restaurangen. Dessutom är de flesta restauranger positiva till att deras gäster använder egna matlådor och muggar. Vi har till och med pratat med en restaurangägare som uppmuntrar detta, även om han noterade att det ännu inte är vanligt bland alla hans stamgäster.
Men är det tillåtet att ta med egen matlåda? Ja, det är det så länge som restaurangen eller butiken tillåter det. Det är dock viktigt att du ser till att din låda är anpassad för maten du tänker köpa. Notera dock att en restaurang eller butik har rätt att avböja dina egna förpackningar om de så önskar.
Från och med den 1 januari finns nya lagar som kräver att matställen i Sverige, som säljer mer än 150 engångsmuggar eller matlådor av plast per dag, måste erbjuda återanvändbara alternativ. Denna lagstiftning är ämnad att minska användningen av engångsartiklar, vilket är viktigt då Sverige använder mellan en halv och en hel miljard engångsmuggar varje år. Dessa muggar består ofta av både papper och plast – där plasten bidrar till det stora avfallsproblemet i havet.
Om du vill veta mer om dessa nya krav eller få fler tips på hur du kan minska ditt avfall, kolla in relevant information från Naturvårdsverket.