Under sommar- och jullovet ändras reglerna för användning av allmän förskola och detta påverkar familjer med småbarn, oavsett om föräldrarna är lediga eller arbetssökande. För barn mellan 3 och 5 år som normalt har rätt till avgiftsfri förskola 24 timmar i veckan, gäller specifika förändringar under dessa lovperioder. Dessa barn anses uppnå 3 års ålder den 1 augusti det år de fyller 3.
Under lovperioder erbjuds dessa barn 15 timmar förskola per vecka. Hur dessa timmar disponeras bestämmer varje förskola. Om du väljer att ha ditt barn i förskola under dessa perioder kostar det halva avgiften för varje påbörjad månad.
För föräldralediga är det också möjligt att använda förskolan 15 timmar i veckan under lov. Uppdelningen av dessa timmar hanteras av förskolan. Barn mellan 1 och 2 år betalar full avgift, medan barn mellan 3 och 5 år betalar halv avgift för hela påbörjade månaden om de går i förskolan under loven.
För familjer med minst en förälder som är registrerad som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, finns det möjlighet för barnet att vara i förskolan upp till 30 timmar i veckan året om. Förskolan ger dock möjlighet att välja endast 24 timmar per vecka avgiftsfritt under skolans terminer. Som i andra fall betalar barn mellan 1 och 2 år standardavgiften, medan barn mellan 3 och 5 år endast betalar halva avgiften för hela påbörjade månaden under lovperioderna.
Dessa regler är globala men kan variera något beroende på kommun. Det är därför viktigt att kontrollera specifika riktlinjer och avgifter som gäller i just din kommun.