I december samlas familjer som deltar i den nationella tävlingen ”Masters of Minimization” för att dela med sig av sina erfarenheter från den senaste månadens ”No Buy Challenge” och för att ta sig an en ny utmaning rörande matsvinnet. Under förra månaden uppnådde familjerna mål för hållbar konsumtion genom att undvika nya inköp, med undantag för second hand-varor, vilket stimulerade till kreativitet och reparationer. Exempelvis reparerades en trasig dammsugare istället för att köpas ny och gamla strumpor förvandlades till håraccessoarer.
Emil Fast och Emily Kvarnström, tillsammans med sonen Neo, reflekterade över deras konsumtionsvanor. ”Tidigare hade vi köpt många begagnade saker, men vi började omvärdera vårt behov av att snabbt köpa nytt”, delar de med sig. Familjen Swedien lyckades även ge bort återanvända presenter till familjemedlemmar, som var mycket uppskattade.
Vid senaste mötet, som hölls i Strandskolans matsal, serverades en buffé bestående av överblivna rätter från skolans lunch. Diskussionen fokuserade sedan på matsvinnet, och Malin Andersson och Fredrik Gall från Ika Quantum delade med sig av sina strategier för att minska butikens matsvinn.
Under nästa månad uppmanas deltagarna att hålla en journal över matsvinnet – att notera hur mycket och varför mat kastas, samt att laga måltider av överblivna rester och dela med sig av sina bästa tips för att hantera rester.
För att följa deltagarnas framsteg kan man söka på hashtaggen #minimizingmasters_. Intresserade är även välkomna att dela med sig av sina egna erfarenheter och bli digitala minimeringsexperter.
Matsvinn är mat som slängs trots att den hade kunnat ätas, vilket inte bara är ett slöseri utan även en stor belastning på klimatet. Cirka 75 procent av allt matsvinn sker i hemmen. Vår kommun har som mål att minska matsvinnet med minst 50 procent fram till 2030, och för att nå detta krävs gemensamma ansträngningar.