Det finns en hög grad av plastförbränning, dock tas en del plast hand om och omvandlas till nytt material. Därför är det avgörande att plasten placeras korrekt för återvinning. På senare tid har media belyst frågan om plastavfallshantering i svenska återvinningscentraler. Med så många plasttyper är det en utmaning och ekonomisk börda att bestämma hur ny plast bäst kan produceras, vilket leder till att mycket plast används för energiåtervinning istället. Detta innebär att plasten förbränns, och den frigjorda energin används exempelvis för uppvärmning.
Hur hanterar vi hemmets plast? Sedan 2019 sker en separat insamling av plast vid återvinningscentralen i Petterbod. Insamlade mängder har ökat från 96 ton under 2021 till 103 ton under 2022. Återvinning är central, då det möjliggör att gamla produkter kan bli till nya material. Återvinningsprocessen fortsätter att utvecklas, exempelvis byttes större behållare ut mot mindre för effektivare sortering av material som inte kan återvinnas.
Johanna Åstem, chef för återvinningstjänster i kommunen, förklarar att fasta plastmaterial återvinns och personalen har utbildats i hur olika material ska sorteras. Än idag förbränns för mycket plast, vilket genererar stora mängder koldioxid. Dessutom är det oftast billigare att producera ny plast jämfört med att återvinna. Inom några år förväntas lagstiftning som kräver en viss procent återvunnet material i vissa produkter; till 2025 måste till exempel PET-flaskor innehålla minst 25% återvunnet material.
En viktig åtgärd vi alla kan vidta är att minska vår plastanvändning. Plastförpackningar till mat och drycker är oftast tillverkade i återvinningsbar plast, vilket gör det essentiellt att lämna dessa på lämplig återvinningsstation. Objekt utan förpackning ska inte lämnas i dessa stationer. Fortsätt att ta resten av din plast till en återvinningscentral för att optimera återanvändningen. Osäker på hur du ska sortera ditt avfall? Använd då en sorteringsguide.