Sjön i fråga lider av förhöjda fosfornivåer, troligen till följd av mänskliga aktiviteter, vilket led till en ”måttlig” ekologisk status enligt kommunens undersökningar sedan 2019. Nära 80 procent av fosforn beräknas härstamma från mänskliga källor och en minskning med ungefär 40 procent anses nödvändig för att återställa en hälsosam balans i sjön. Åtgärder som föreslås inkluderar renande av dagvatten från byggnader och vägar samt behandling av sjösediment.
Sjön gestaltar tydliga tecken på övergödning i form av täta bestånd av vass och gula näckrosor, vilket begränsar tillgänglighet för bad och paddling. Även om dessa växter är estetiskt tilltalande och biologiskt viktiga, kan deras överflöd bli problematiskt.
Kommunens vattenstrateg, Per Tolander, påpekar att riktig hantering av näringsbelastningen är avgörande och att bara beskära växter inte är en hållbar lösning. Överdriven beskärning kan faktiskt förvärra situationen genom att öka återföringen av näringsämnen från sediment till vatten, vilket kan leda till grumligt vatten, algblomningar och syrebrist.
Vattenväxter som vass och näckrosor är avgörande för biodiversitet och vattenkvalitet genom att de skyddar och föder en rad arter samt stabiliserar sjöbotten och absorberar näringsämnen. Kommunen är därför försiktig med att trimma vegetationen och gör det med en stark hänsyn till bevarandet av biologisk mångfald.
För att förbättra tillgången till vattenaktiviteter planerar kommunen att selektivt och noggrant röja vissa områden, särskilt vid populära badplatser och paddelleder, och ska fortsätta utvärdera och planera för liknande initiativ.
Som en del av ett långsiktigt åtagande arbetar kommunen med lokala handlingsprogram och samarbeten för att förbättra vattenmiljön i sina vattendrag, vilket inkluderar återskapande av naturliga vattenflöden och fria migrationsvägar för vattenlevande arter. Dessa ansträngningar är avsedda att gradvis minska näringsbelastningen och därigenom förbättra sjöns hälsa långsiktigt.