Fisk i sjöarna Drevviken och Flaten har visat sig innehålla höga nivåer av kemikalien PFOS, och det är troligt att detta även gäller för andra vattendrag inom Tiresons vattensystem. Det rekommenderas därför att begränsa konsumtionen av fisk från dessa vatten till maximalt 2-3 gånger per år. Under 2019 utförde Tyresöns vattenskyddsförening tester på abborre i dessa sjöar och fann att PFOS-nivåerna översteg de miljökvalitativa normerna på 9,1 ng/g, med medelvärden på 18 ng/g i Drevviken och 14 ng/g i Flaten. PFOS är en del av de per- och polyfluorerade alkylämnena (PFAS), som har använts i industriella sammanhang sedan 1950-talet.
Under 2021 utförde även Stockholms stad forskning på arter som abborre, gädda och gös från Drevviken, vilket bekräftade höga halter av PFOS. Som en följd har staden utfärdat riktlinjer som avråder från att äta fisk från Drevviken mer än 2-3 gånger om året. Dessa riktlinjer är rekommendationer och innebär inte några förbud mot fiske.
Försiktighet bör också iakttas med fisk från andra delar av Thyresöns vattensystem, som Longsön, Flaten, Albisjon och Fatbüren, där kunskapen om kemiska nivåer ännu är begränsad. Kommunen råder därför till att begränsa fiskkonsumtionen där till högst 2-3 gånger årligen, i väntan på vidare undersökningar.
När det gäller konsumtion av kräftor är det kända PFOS-halterna generellt sett inte högre än i fisk. Det säkraste är att undvika kräftolja, där höga halter av PFOS kan finnas, och att inte regelbundet äta kräftor. Följ dessa råd för att minska risken att få i dig skadliga kemikalier.